Voorleestips en boekentips

Waarom is lezen zo belangrijk? Wij geven je een aantal voorleestips én raden je de leukste boeken aan.

Lezen met je kind. De ene ouder vindt het heerlijk om voor te lezen, de andere ouder heeft er niet zo veel mee. Het ene kind kan zich helemaal verliezen in een verhaal, de ander kan zich er maar moeilijk op concentreren en is liever met iets anders bezig. Toch is het belangrijk om er af en toe een boek bij te pakken. Peuters en kleuters leren door voorlezen een hoop (nieuwe) woorden, het prikkelt de fantasie én versterkt de band tussen (groot)ouder en kind!


Zo maak je van voorlezen een feestje

Met deze vijf tips maak je van voorlezen een feestje voor je kind én voor jezelf. Want voorlezen is leuk én gezellig!

  • Kies een boek dat jullie allebei aanspreekt
    Kies een boek dat je zelf ook graag leest. Er zijn zo veel leuke boeken, maar het ene boek spreekt je gewoon meer aan dan het andere. Zorg er wel voor dat het past bij jouw kind en de dingen die hij of zij leuk vindt. Of kijk of het aansluit bij een bepaald thema zoals samen spelen of feestvieren. Behalve het onderwerp, zijn er natuurlijk ook veel verschillende soorten boeken: prentenboeken, sprookjes en rijmpjes.
  • Bekijk samen de voorkant van het boek
    Voordat je gaat lezen kun je samen de afbeelding op de voorkant bekijken. Probeer vast te bedenken over wie het verhaal gaat en wat er gaat gebeuren. Je bouwt hiermee de spanning op voordat het voorlezen echt begint.
  • Wat doe je met moeilijke woorden?
    Kinderen kunnen moeilijke woorden meestal wel aan. Vaak begrijpen ze door het verhaal wel wat die woorden betekenen. Je kunt een woord soms eenvoudig uitleggen. Ook kun je een moeilijk woord soms duidelijk maken door het aan te wijzen op een tekening in het boek.
  • Stel vragen over het verhaal
    Om het verhaal nog leuker te maken kun je vragen stellen tijdens het lezen, bijvoorbeeld “Wie zou jij willen zijn?” “Durf jij dat ook?” “Wat is jouw lievelingsdier? Zo ontstaat er vaak een gesprekje.
  • Gekke stemmetjes?
    Het is helemaal niet nodig om met verschillende stemmetjes voor te lezen, lees maar gewoon voor zoals je praat. Je kunt wel af en toe je stem wat harder of juist zachter maken. Dan vind je vaak vanzelf de juiste toon en het zorgt ervoor dat je kind het verhaal beter begrijpt. Als het boek een beetje gek is, kun je natuurlijk wel stemmetjes gebruiken, dat doe je dan vaak al automatisch.

    Wist je dat je jouw boekboefje gratis lid maakt van de bibliotheek? Zo kunnen jullie samen (gratis) op zoek gaan naar jullie lievelingsboeken. En als je je kindje tijdens de Nationale Voorleesdagen lid maakt, ontvangen jullie ook nog een monster-vingerpoppetje.

 

Boekentips


Weet je niet goed welk boek je voor je peuter of kleuter moet kiezen? Wij geven graag een aantal tips.

  • Maar eerst ving ik een monster  (Uitgeverij Lemniscaat)
    Geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer
  • Vos gaat een stukje rijden (Hoogland & van Klaveren)
    Geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser, vertaald door Berend Ruttenberg
  • Hey Baby, kijk! (Davidsfonds Infodok)
    Geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton
  • Duizend-en-één paarse djellaba’s (Uitgeverij Gottmer)
    Geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch
  • De ridder zonder billen (Van Holkema & Warendorf)
    Geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn