Lezing LGOG: Arbeid en gezondheid, de mijnen en de asbestindustrie

Dinsdag 11 juni 2024, van 19:30 tot 21:00 | SCHUNCK Glaspaleis

Kosten: € 5,00

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Sluipmoordenaars in de industrie.

In de lezing doet Bob Ruers verslag van zijn jarenlange onderzoek naar de twee bedrijfstakken met de meeste slachtoffers van beroepsziekten in Limburg: de steenkolenmijnen en de asbest-industrie. In de mijnen vielen jaarlijks dodelijke slachtoffers door ongevallen. Minder opvallend, maar niet minder verwoestend, was de 'sluipmoordenaar' silicose (stoflongen). Vervulde het Longinstituut zijn taak of hielp het juist om het gevaar te bagatelliseren? De slachtoffers moesten in ieder geval een jarenlange strijd leveren om enige mate van erkenning te vinden.

Rond asbest spelen zich vergelijkbare taferelen af. Aanvankelijk werd asbest als vooruitstrevend gepresenteerd. De gevaren werden pas later stapje voor stapje toegegeven. Ook de asbestose-slachtoffers moeten een jarenlange strijd leveren voor erkenning en schadevergoeding; tot op de dag van vandaag.

 

 

Over Bob Ruers

Bob Ruers (Sittard, 24 mei 1947) is een Nederlands politicus en advocaat. Namens de Socialistische Partij (SP) was hij in meerdere periodes lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en kortstondig gedeputeerde in Limburg. Ruers is al vele jaren als jurist betrokken bij het zoeken naar erkenning en een rechtvaardige behandeling van de slachtoffers van beroepsziekten o.a. via het Comité Asbestslachtoffers.

 

 

Praktische informatie:

  • Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium
  • Aanmelden is gewenst via info@lgog.nl
  • Prijs: de lezing is gratis voor leden van het LGOG, niet-leden betalen € 5,-