Daisy-roms en de daisyspeler

In de bibliotheek zijn daisyspelers met hierop af te spelen daisy-roms (gesproken boeken) verkrijgbaar.

Deze zijn speciaal gemaakt voor mensen met een leesbeperking. Het apparaat is eenvoudig te bedienen en onthoudt waar je gebleven bent als je wilt stoppen. Ben je lid van de bibliotheek, en wil je deze daisy speler uitproberen, dan kan deze met een aantal daisy-roms zes weken gratis worden geleend. Hiervoor vragen wij een borg van € 25,00.

SCHUNCK Bibliotheek biedt de mogelijkheid de daisyspeler uit te proberen. Daarna is het de bedoeling dat de lener de speler zelf aanschaft. De zorgverzekeraar kan de speler (geheel of gedeeltelijk) vergoeden onder bepaalde voorwaarden. In de bibliotheek staat onze uitgebreide collectie daisy-roms voor je klaar. Als extra service kun je terecht op de passend lezen pagina van bibliotheek.nl waar je de keuze hebt uit 45.000 gesproken boeken.

Voor meer informatie over het aanvragen van vergoeding via de zorgverzekeraar: 

http://nl.optelec.com/Gesproken+boek

 

Daisy: Digital Accessible Information System.

 

Daisy is een systeem om gesproken teksten in digitale vorm aan te bieden, een goede navigatiestructuur te geven en tevens te beveiligen tegen kopiëren. De teksten worden in studio's met menselijke stem voorgelezen, maar opgenomen en afgespeeld met behulp van digitale technieken.

Het systeem wordt gebruikt om luisterboeken te maken op daisy cd-rom. Een daisy cd-rom kan 25 tot 40 uur gesproken woord bevatten, waardoor de meeste boeken op één Daisy cd-rom passen. Daisy cd-roms worden afgespeeld met een speciaal apparaat (de daisyspeler) of met speciale software op de pc.

Voordelen
• met de daisyspeler of het speciale computerprogramma kunnen bladwijzers worden aangebracht, zodat van hoofdstuk naar hoofdstuk of van pagina naar pagina kan worden ‘gebladerd’. Het systeem onthoudt bovendien waar de lezer gebleven is. De navigatiestructuur is gebruiksvriendelijk en internationaal gestandaardiseerd
• de afspeelsnelheid kan zonder kwaliteitsverlies worden aangepast
• een daisyspeler is gemakkelijk overal mee naartoe te nemen
• op een daisyspeler kunnen ook audio-cd’s en mp3-bestanden worden afgespeeld
• geschikt voor zowel basis- als voortgezet onderwijs

Nadelen
• een daisyspeler is ongeschikt voor het afspelen van eigen teksten, teksten van internet en e-mails. Dit kan alleen als ze eerst via de programma's Kurzweil, Sprint of TextAloud zijn omgezet in mp3-bestanden.