Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen, en terugbrengen.


Lenen & terugbrengen

Hoeveel mag ik lenen?

 • Met elk abonnement kun je 12 items tegelijk lenen (18 items met Royaal abonnement), die je 12 weken mag houden.
 • De ingangsdatum van het leengeld hangt af van je abonnementsvorm.
 • Je kunt met je pas lenen en inleveren bij alle bibliotheken in Parkstad Limburg.
   

Hoe lever ik het materiaal weer in?

Je levert je geleende materialen zelf in via de zelfservicebalie/innamerobot. Vergeet hierbij niet om op de innamebon te controleren of alle ingeleverde titels vermeld staan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je dit direct melden bij een medewerker.

Je kunt geleende materialen in elke vestiging van de Parkstad Limburg Bibliotheken inleveren. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde vestiging waar je het materiaal geleend hebt.

Hoe voorkom ik dat ik te laat ben?

Bij het uitlenen heb je de mogelijkheid om een bon af te drukken. Hierop staat altijd de uitleendatum vermeld. Maximaal 12 weken na deze datum dienen de geleende materialen weer te worden ingeleverd. 

Ook kun je op onze website in je persoonlijke menu zien welke titels je in bezit hebt en wanneer de uitleen- en inleverdatum is.

Verder ontvang je achtereenvolgens 1 en 3 weken na het verstrijken van de uitleentermijn van je materialen per e-mail of brief een inleverattentie van de Bibliotheek.

 

Verlies en beschadiging

Wanneer een geleend materiaal kwijt of beschadigd raakt brengen wij de vervanginskosten hiervan in rekening. De hoogte van de kosten hangt af van de aanschafprijs van het materiaal. Wij kunnen na betaling een factuur verstrekken voor eventuele declaratie bij je verzekeraar. 

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Bent u slecht ter been of anderzijds niet in staat om zelf naar de bibliotheek te komen? Voor klanten op leeftijd bieden wij de service Boek aan Huis. Lees meer over deze dienst hier.


Verlengen

Hoe kan ik verlengen?

Helaas is het verlengen van geleende media niet toegestaan. Wij hanteren een maximale leentermijn van 12 weken voor alle geleende media. Uiteraard staat het je vrij om geleende materialen na het inleveren weer opnieuw uit te lenen mits deze niet gereserveerd zijn. 


Betalen

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Je betaalt standaard leengeld voor geleende media. Afhankelijk van je abonnementsvorm begint het leengeld in week 1, 4 of 7 van de leentermijn van 12 weken. Meer informatie over leengeld vind je hier.

Heb je de geleende materialen na 12 weken niet teruggebracht dan sturen wij in week 1 na het verstrijken van de leentermijn een eerste herinnering. Een tweede herinnering wordt in week 3 na het verstrijken van de leentermijn verstuurd.

Als de materialen na deze herinneringsberichten nog niet ingeleverd zijn, wordt er een nota met te laat-geld, vervangings- en administratiekosten gestuurd.

Als er na deze nota niet betaald is of de materialen niet zijn ingeleverd, wordt de vordering overgedragen aan een incassobureau. Dit brengt extra kosten met zich mee.

 

Kan ik 'rood staan'?

Je kunt rood staan tot maximaal € 5,00. Bij dit bedrag wordt het pasje tijdelijk geblokkeerd. Na betaling is het pasje direct weer te gebruiken.

Kan ik voor mijn gezinsleden betalen?

In Mijn Menu en de Wise-app kun je via één account ook voor andere gezinsleden betalen. Hiervoor moeten machtigingen aangemaakt worden. Zijn de machtigingen aangemaakt in de Wise-app, dan zijn deze ook te gebruiken in Mijn Menu en omgekeerd. 

Hoe zet ik tegoed op mijn pas?

Je kunt opwaarderen bij de balie of bij de betaalautomaten in de bibliotheek. Tevens kun je opwaarderen via onze website en wel als volgt:

 • Log in bij 'Mijn menu'
 • Ga naar ‘Details financiële posten’
 • Klik op de blauwe balk ‘Je kunt in het overzicht van je winkelmandje tegoed bijstorten'
 • Vul het bedrag in
 • Klik op Bijstorten
 • Klik op ‘Betalen met iDEAL’
 • Kies je eigen bank en klik op ‘Afrekenen’
 • Volg daarna de stappen op het scherm

Hoe betaal ik via iDeal?

Om een iDEAL-betaling te kunnen uitvoeren moet minimaal een bedrag van € 5,00 worden gestort. Een openstaand bedrag lager dan € 5,00 betaal je door een bedrag van € 5,00 of meer te storten. Het overschot wordt als tegoed op het pasje bijgeschreven. 

 • Log in via Mijn menu
 • Ga naar ‘Details financiële posten’
 • Klik op ‘Betalen geselecteerde posten’
 • Het bedrag wordt standaard aangevuld tot € 5,00
 • Je klikt op ‘Betalen met iDEAL’ om te betalen
 • Het aangevulde bedrag wordt als tegoed op je pas gezet
 • Kies je eigen bank en klik op ‘Afrekenen’
 • Volg daarna de stappen op het scherm
   

Hoe betaal ik via internetbankieren?

Je kunt je openstaande leengeld of contributie eenvoudig overmaken op ons rekeningnummer:

NL74 RABO 0307 1955 89 t.n.v. SCHUNCK Bibliotheek Heerlen

Vergeet hierbij niet je pasnummer en/of factuurnummer te vermelden!


Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik materiaal?

Reserveren kan via de catalogus op onze website. Via de zoekbalk bovenaan de pagina geef je een zoekterm in. Klik vervolgens in de resultatenlijst bij de gewenste titel op de knop ‘Reserveren’.

Log in met je pasnummer en wachtwoord (heb je nog geen wachtwoord, neem contact met ons op). Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kun je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek.

Hoe kan ik op titels zoeken?

Kijk op de pagina Zoeken & vinden voor uitgebreide informatie en ondersteuning.

Hoe vraag ik materiaal aan uit andere Openbare Bibliotheken?

Nadat je een zoekopdracht hebt gedaan, heb je de mogelijkheid om links het zoekveld aan te passen. Hierbij heb je de keuze tussen:

 • In jouw bibliotheek
 • In de provincie
 • In heel Nederland

Het systeem kijkt altijd eerst of de door jou aangevraagde titel aanwezig is in je eigen bibliotheek. Is dit niet het geval dan wordt op provinciaal niveau gezocht en in het uiterste geval op landelijk niveau. De kosten voor reserveren zijn als volgt:

 • Binnen Heerlen - Gratis
 • Binnen Limburg - € 1,00
 • Buiten Limburg - € 6,00

 

   

Hoe vraag ik materiaal aan uit Universiteitsbibliotheken?

Meer informatie over het aanvragen van wetenschappelijke werken vind je hierGeen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op