Lezingenreeks Literatuurrecensent Koen Eykhout

12 november 2022, van 14:00 tot 16:00 | SCHUNCK Glaspaleis

Kosten: € 65,- (voor de hele reeks)

Reeks van 4 lezingen over het thema boeken, schrijvers, controverse en tegenstellingen met na elke lezing ruimte voor discussie.

Tussen 10 september en 10 december verzorgt Koen Eykhout, literatuurrecensent van De Limburger, een viertal lezingen over het thema boeken, schrijvers, controverse en tegenstellingen. Na elke lezing is er ruimte voor discussie.

De lezingen vinden plaats op 10 september, 8 oktober, 12 november en 10 december. De kosten voor een ticket voor deelname aan de volledige lezingenreeks bedragen € 65,-.


Multatuli en Lale Gül

10 september, 14:00 - 16:00 uur (incl. pauze)   

De momenteel meest spraakmakende schrijver Gül, herkent zich in onze beste en internationaal bekendste schrijver Multatuli. Blijkens de maar liefst vijf citaten van Multatuli waarmee ze haar bestseller 'Ik wil leven' opent. Hun overeenkomst? Vrijheid. Tevens het belangrijkste thema van de moderne Nederlandse literatuur. en dat blijkt als we kijken naar onze grote Nederlandse schrijvers zoals Reve, Wolkers, Haasse, Mulisch en Hermans, die we allemaal kunnen vangen onder dat thema.


Arnon Grunberg

8 oktober, 14:00 - 16:00 uur (incl. pauze)

De kersverse P.C. Hooftprijswinnaar verdient het om binnen dit kader behandeld te worden. Grunbergs werk staat voor shockerende boeken, columns en uitspraken. Vooral op de thema’s antisemitisme en racisme spaart Grunberg zijn toehoorders niet: controversieel was ook zijn 4 mei voordracht tijdens de Nationale Herdenking in 2020. Dat zorgt er voor dat hij met regelmaat botst met collega-schrijvers. Minder controversieel maar toch opvallend, een van zijn laatste romans 'Goede mannen', speelt in Heerlen.


De tegenstelling stad – platteland in de letteren

12 november, 14:00 - 16:00 uur (incl. pauze)

Als jongste loot aan de stam bespreken we 'Buitenleven' van Nina Polak. Valt zij met haar boek het platteland aan? Of juist het stadsleven, zoals in de boeken van de Duitse Juli Zeh ('Onder mensen en Onder buren')? Op dit moment blijken deze boeken bijzonder actueel door de perikelen rondom de stikstofcrisis in Nederland.


Realisme als hoofdlijn in de Nederlandse literatuur

10 december, 14:00 - 16:00 uur (incl. pauze)

Hoe komt het dat de Nederlandse literatuur vaak nogal met de rug naar de politieke en maatschappelijke realiteit staat? De burger en het burgerlijke, het eigen bestaan als onderwerp. Huwelijk, liefde en liefdestrouw, families en gezinnen en daar dan een loep op zetten, dan vang je heel wat Nederlandse boeken. Zoals de Nederlandse schilderkunst van Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en Jan Steen ook focust op ‘kleine levens’ en het grote gebaar schuwt. Geen oordeel, helemaal niet, maar een constatering. Het realisme of ironisch-realisme, gemunt door Heere Heeresma of Mensje van Keulen en Maarten ’t Hart, vindt tegenwoordig navolging bij Thomas Heerma van Voss of Elke Geurts. De afdeling Klein Leed, maar stuk voor stuk stilistische toppers. Hangt dat soms samen?