Filmweekend: kunstmatige intelligentie en de liefde - Ich bin dein Mensch + nagesprek Filmhuis De Spiegel

19 maart 2023, van 14:00 tot 16:00 | Filmhuis De Spiegel

Kosten: € 8,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Vroeger was het zo dat de keus voor een partner best wel beperkt was, dus als je ruzie had, loste je je problemen op. Maar als het nu stroef loopt is een nieuwe partner ‘one swipe away’. Populaire apps als Tinder of Happn gebruiken algoritmes om te kijken wat voor soort mensen je doorgaans leuk vindt, wat voor taalgebruik je in berichten hanteert en welke plaatsen je bezoekt. Al die data wordt weer gebruikt om te analyseren met wie jij de beste match bent. 

Zo vermengen kunstmatige intelligentie en een van de grootste mysteries van de mensheid, de liefde zich steeds meer met elkaar. In een drietal films die filmhuis De Spiegel i.s.m SCHUNCK, in het kader van de AI-Parade vertoont, gaan we nog een stap verder. Wat gebeurt er wanneer we met al die data robots bouwen, een mechanische partner ontwerpen die volledig moet beantwoorden aan “alles” dat wij in de liefde of vriendschap zoeken? Kunnen we dan zeggen “en ze leefden nog lang en gelukkig”? 

In het kader hiervan vertoont Filmhuis de Spiegel drie films dit weekend. 

  • Zondag 19 maart, 14:00: Ich bin dein Mensch + nagesprek met Theo Ploeg en Katleen Gabriels (Maastricht University) 

Tickets

Wetenschapper Alma werkt bij het vooraanstaande Pergamonmuseum in Berlijn. Om in aanmerking te komen voor extra onderzoeksbudget, wordt ze overgehaald om deel te nemen aan een bijzondere studie. Ze moet drie weken lang samenwonen met een levensechte robot, die volledig op haar persoonlijke behoeftes en karakter is afgestemd. En zo ontmoet Alma Tom, het mechanische equivalent van haar perfecte levenspartner, die tot het absolute uiterste zal gaan om haar gelukkig te maken. 

Na de vertoning van Ich bin dein Mensch op 19 maart gaat socioloog Theo Ploeg in gesprek met moraalfilosofe Katleen Gabriels over de rol van technologie in de liefde. Gaat liefde een on demand product worden? En willen we dat wel? En hoe realistisch is de film Ich bin dein Mensch? Ook presenteren leden het Het Genootschap poëtische intermezzo's geïnspireerd op de film. 

Over theo ploeg en Katleen Gabriels

Theo Ploeg is socioloog. Hij vertelt verhalen over mogelijke toekomsten. Hij onderzoekt, doceert, praat, modereert en schrijft en hij is gek op popcultuur, design en nieuwe media.Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze werkt als universitair docent aan de Universiteit van Maastricht. Haar boek Regels voor robots stond op de shortlist van de Hypatiaprijs (tweejaarlijkse prijs voor het beste filosofieboek geschreven door een vrouw) en de longlist van de Socratesbeker (beste filosofieboek van Nederland en Vlaanderen).

Katleen Gabriels. Foto: Karel Duerinckx 

Tickets

Tickets

DE AI-PARADE

Dit filmweekend wordt georganiseerd in het kader van de AI-Parade, een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en de landelijke openbare bibliotheken.

Bekijk het hele programma van de AI-parade