Filmweekend: kunstmatige intelligentie en de liefde - After Yang

17 maart 2023, van 20:00 tot 22:00 | Filmhuis De Spiegel

Kosten: € 8,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Vroeger was het zo dat de keus voor een partner best wel beperkt was, dus als je ruzie had, loste je je problemen op. Maar als het nu stroef loopt is een nieuwe partner ‘one swipe away’. Populaire apps als Tinder of Happn gebruiken algoritmes om te kijken wat voor soort mensen je doorgaans leuk vindt, wat voor taalgebruik je in berichten hanteert en welke plaatsen je bezoekt. Al die data wordt weer gebruikt om te analyseren met wie jij de beste match bent. 

Zo vermengen kunstmatige intelligentie en een van de grootste mysteries van de mensheid, de liefde zich steeds meer met elkaar. In een drietal films die filmhuis De Spiegel i.s.m SCHUNCK, in het kader van de AI-Parade vertoont, gaan we nog een stap verder. Wat gebeurt er wanneer we met al die data robots bouwen, een mechanische partner ontwerpen die volledig moet beantwoorden aan “alles” dat wij in de liefde of vriendschap zoeken? Kunnen we dan zeggen “en ze leefden nog lang en gelukkig”?

In het kader hiervan vertoont Filmhuis de Spiegel drie films dit weekend. 

  • Vrijdag 17 maart, 20.00 uur:  After Yang 

Ergens in de toekomst helpen robots geadopteerde kinderen bij het leren over hun culturele erfgoed. Yang is zo'n robot en hij is door vader Jake en moeder Kira gekocht voor hun dochtertje Mika. Mika en Yang hebben een goede band en als Yang defect raakt, gaat Jake op zoek naar een manier om hem toch nog te kunnen repareren. Tijdens die zoektocht begint hij zich steeds meer te verdiepen in de manier waarop Yang de wereld ervoer. 

Tickets

  • Zaterdag 18 maart, 20.00:  Ex Machina 

Tickets

  • Zondag 19 maart, 14:00: Ich bin dein Mensch + nagesprek met Theo Ploeg en Kathleen Gabriels (Maastricht University) 

Tickets

DE AI-PARADE

Dit filmweekend wordt georganiseerd in het kader van de AI-Parade, een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en de landelijke openbare bibliotheken.

Bekijk het hele programma van de AI-parade